Klik op een icoon
om het thema te bekijken
Marjan Minnesma (1966) startte haar carrière in duurzaamheid in 1994 bij NOVEM (voorloper van Agentschap NL.) Vanaf 2007 werkte zij met Jan Rotmans ( Erasmus Universiteit Rotterdam) aan de Stichting Urgenda, een duurzaamheidsplatform van koplopers uit allerlei geledingen van de samenleving. Sinds 2010 is Marjan directeur van de Stichting Urgenda. Ze realiseert zich dat haar doelen ambitieus zijn, maar tegelijkertijd wil ze hoog inzetten. Urgenda helpt Nederland een handje om duurzame doelen te bereiken, maar uiteindelijk moeten bedrijven, particulieren en overheden het wel zelf doen. De actieorganisatie wil het proces van verduurzaming in Nederland versnellen met een actieplan, langetermijnvisie, zichtbare icoonprojecten en een urgente agenda.
geleid tot een innovatieve en aantrekkelijke woonomgeving rondom een stadsbeek.
Om oppervlakten beter te benutten moeten we breder kijken naar de productie en diversiteit van biomassa. Zoals bijvoorbeeld het verbouwen van koolzaad, dit levert meerdere producten op. Het gaat niet alleen om olie en bio-energie, maar ook om de bemesting en verbetering van landbouwgrond. De producten van koolzaad zijn geschikt voor menselijke- (olie) en dierlijke (eiwitrijk meel) consumptie.
Nieuwe vormen van samenwerking
Het verduurzamen van de leefomgeving lijkt wel een sociale herontdekking, dat leidt tot nieuwe vormen van samenwerking. Mensen zijn sociale wezens en vinden het leuk om iets samen te doen, bijvoorbeeld met de buren. Samen stappen zetten om lokale initiatieven op het gebied van energie, voedsel en water te verwezenlijken en zichtbaar te maken en om een gezamenlijke ambitie te verwezenlijken. Dit slaagt als er enkele doorzetters zijn, die ideeën en initiatieven tot uitvoering kunnen brengen. Het gaat er daarbij om, de passie en enthousiasme over te brengen op actieve burgers. De bottom-up projecten zijn kansrijk als niet op de overheid wordt gewacht, maar de overheid wordt verleid om te faciliteren in het proces.
Zelfvoorzienend in dagelijkse behoeften
Bij een duurzame leefomgeving gaat het met name over de zelfvoorzienendheid voor onze dagelijkse behoeften aan energie, water en voedsel. Het gaat daarbij om de relatie tussen de mogelijkheden die stad en platteland bieden. Dit lijken nu nog twee werelden waarbij de overeenkomsten en verschillen zichtbaar zijn. In de stad gaat het vooral om het beter benutten van oppervlakten. Het gaat niet alleen om een dak boven je hoofd, maar juist ook over het benutten van het oppervlak van daken en de woonomgeving voor energieopwekking, het opvangen van schoon regenwater en het verbouwen van voedsel.
Een mooi voorbeeld is de stadslandbouw in Cuba, het land dat door de ineenstorting van de Sovjet-Unie te kampen had met een steeds slechter wordende economie en daardoor gedwongen werd om zelf voedsel te verbouwen. 50.000 Hectare ongebruikt stedelijk gebied werd omgevormd naar productieland voor de stadslandbouw. Behalve dat een groot deel van de stedelingen hierdoor voorzien werden van verse groentes, leidde dit tot een hogere mate van zelfvoorzienendheid, een betere gezondheid en grotere sociale cohesie.
Beter benutten van de ruimte
Een zelfvoorzienende leefomgeving geeft kleur aan de stad en verandert met de seizoenen. Dat geldt ook voor de multifuncties van gebouwen. In het natte voor- en najaar kan bijvoorbeeld een parkeergarage ook als tijdelijke waterberging worden gebruikt, zoals dat nu is gerealiseerd aan het Katwolderplein in Zwolle. Een ander voorbeeld is de Stadsbeek Enschede, waarbij de wateroverlast in de lage delen van de stad heeft
Leefomgeving
Marjan Minnesma
“ Projecten slagen als
er enkele doorzetters zijn,
die ideeën en initiatieven
tot uitvoering
kunnen brengen. ”
Klimaatbestendig Stadshagen+ Zwolle Experimenteren met een duurzame stad
Katwolderplein Zwolle
Duurzaam parkeren in de Zwolse binnenstad
Aardehuis Olst
Energiezuinige huizen van gebruikte materialen
Duurzaam Vriendenerf Olst
Ouderen wonen niet alleen, wel zelfstandig en duurzaam
Stepelerveld Haaksbergen
Duurzaamste bedrijventerrein van Twente
Koekoekspolder Kampen
Routekaart van knelpunt naar kans
klik op de iconen voor meer info
klik op dit icoon om het menu te openen
Bij een duurzame leefomgeving gaat het met name over de zelfvoorzienendheid voor onze dagelijkse behoeften aan energie, water en voedsel.
Leefomgeving